Forberedelsene er halve moroa

Preparations are half the funEn lengre reise bør alltid planlegges i god tid. Ikke for grundig fordi det må alltid være rom for spontanitet og fleksibilitet, men det er en del saker som må tenkes gjennom og forberedes dels for å gjøre reisen så smidig som mulig, dels for å være forberedt dersom uforutsette forhold dukker opp eller ulykken skulle være ute. En annen god side ved forberedelsene er at man hele tiden får nye påminnelser om at man skal ut å reise. De berømte sommerfuglene dukker oppi magen. Bare det å gå å glede seg til avreise er jo for mange halve reisen.

Visum og innreisetillatelse

Mange land krever at man har skaffet seg visum for innreise til landet. Et at de første forberedende stegene er derfor å sjekke om det er visumtvang i det landet du skal reise til. Er det det bør du undersøke om du kvalifiserer til visum og gjør du det må du se til å søke om det i god tid. Uten visum vil man nemlig bli stående i den lokale passkontrollen og i verste fall sendt tilbake. For enkelte land kan det ta lang tid å skaffe visum, for andre land er det imidlertid lagt opp effektive online-rutiner som gjør prosessen rask. Et slik land er f.eks. India. Det kreves visum for innreise, men det er ikke særlig tyngende, ettersom man lett kan søke, og få innvilget visum, på nettet.

Husk vaksiner

På reise i eksotiske strøk er man utsatt for sykdommer på en måte en hjemme. Mange alvorlige sykdommer kan lett forebygges med vaksinasjon. Derfor bør man i god tid før man reiser undersøke hvilke vaksiner man bør ta for å kunne reise så trygt som mulig i de landene man har blinket ut. Ofte vil det bare være snakk om en oppfriskning av vaksiner man har fått tidligere.